Ambalajele farmaceutice sunt împărțite în:

  • Primare (cele mai solicitate). Acestea sunt blistere, fiole, seringi, flacoane etc.).
  • Secundare, acesta este un pachet de carton, o cutie în interiorul căreia medicamentul se află în pachetul primar. Imprimarea de pe cutia de medicamente conține informații precum: cantitatea de medicament (în forma sa), data de expirare, codul de bare și alte date, inclusiv cele care trebuie să fie prezente conform legislației în vigoare.
  • Terțiar. Acestea sunt cutii mari în care medicamentele sunt transportate în ambalaje secundare. Aceste cutii de medicamente nu sunt mai puțin solicitante decât alte tipuri. În ciuda faptului că cumpărătorul nu le vede. Dar totuși trebuie să protejeze medicamentele aflate în tranzit. Informațiile care sunt tipărite pe cutii mari conțin în principal elemente, parametri necesari contabilității depozitului și transportului mărfurilor. Uneori, aceste cutii sunt umplute cu material moale pentru a reduce riscul de deteriorare a medicamentelor. Hârtia sau cartonul pot fi folosite ca umplutură.

La fabricarea ambalajelor pentru produse medicale se folosesc trei principii de bază:

  • Etanșeitate
  • Siguranță
  • Informativ

Ultimele două sunt direct legate de procesul de comandă, dezvoltare și fabricare a cutiilor de medicamente. Mai ales aspectul informativ, deoarece pe cutie este tipărit textul necesar.

Utilizarea ambalajelor din carton și imprimarea offset sau flexografică (pentru tiraje mari) permite să nu fie mărit semnificativ costul medicamentului în sine din domeniul farmaceutic.